ΣτιγμέςΤέχνηΧρώμα

Η τέχνη της αγιογραφίας

«Η Βυζαντινή ή Ορθόδοξη Αγιογραφία ή Εικονογραφία είναι η ζωγραφική τέχνη που εικονίζει πρόσωπα Αγίων ή θέματα από τη ζωή και την ιστορία της Εκκλησίας, ιδιαίτερα του Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Βυζαντινή Αγιογραφία είναι κυρίως Θεολογική Ζωγραφική, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τα σχήματα και τα χρώματα της ζωγραφικής τέχνης για να φανερώσει τις Χριστιανικές αλήθειες.

“Πώς εικονισθήσεται το αόρατο; Πώς εικασθήσεται το άποσον και αμέγεθες και αόριστον;” Χριστιανικές Αλήθειες.


Η Βυζαντινή Αγιογραφία είναι όμως αφαιρετική τέχνη, απεικονίζει δηλαδή τα σώματα και τα πράγματα, όχι στις γήινες καταστάσεις τους, αλλά στη μεταμορφωμένη τους κατάσταση, όπως θα είναι στην αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού»

Η Ανάσταση, έργο του αγιογράφου Κώστα Καραχάλιου
Η Πεντηκοστή, έργο του αγιογράφου Γρηγόρη Καραχάλιου

«Ενώ λοιπόν στην Καθολική εκκλησία βλέπουμε ζωγραφική με φυσική προοπτική και χρωματική τελειότητα, στην βυζαντινή αγιογραφία η προοπτική και η χρωματική κλίμακα εξυπηρετούν την πνευματική και θρησκευτική εμφάνιση της εικόνας. Έτσι καταλήγουμε νε έχουμε π.χ. κτίρια προοπτικά παραμορφωμένα (Βαϊοφόρος, Ευαγγελισμός κ.λπ). Στην βυζαντινή αγιογραφία τονίζουμε επίσης ιδιαίτερα το τα πρόσωπα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όπως π.χ. στην Γέννηση, στην οποία η Παναγία είναι μεγαλύτερη από όλα τα άλλα πρόσωπα και οι άγγελοι μεγαλύτεροι από τους βοσκούς παρ’ όλο που είναι πιο μακριά. Εν ολίγοις η φυσική προοπτική στην βυζαντινή εικόνα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και σε τελική ανάλυση την δυσκολεύει.»

Λεπτομέρεια από την Πεντηκοστή

Κείμενο από Ανάργυρος Σκαλιώτης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Δες επίσης
Close
Back to top button